GO! Technisch Atheneum Brasschaat
HET OOG OP DE TOEKOMST
Welkom in de onderwijswereld van het GO! Technisch Atheneum Brasschaat (GO! TAB). Ongetwijfeld vind je op onze website een studierichting, aangepast aan je mogelijkheden en je leeftijd. Dat je belangstelling toont voor technisch en beroepsonderwijs, getuigt van een toekomstgericht inzicht. Deze vormen van onderwijs bieden namelijk een grote kans op werkgelegenheid. Door te kiezen voor een technisch bewustzijn, kan je je doelgericht voorbereiden op de tijd waarin we nu leven, namelijk de 21e eeuw.
Het GO! Technisch Atheneum van Brasschaat staat borg voor kwaliteitsonderwijs. Wij werken aan de totale ontplooiing van de leerling als persoon, gebaseerd op het Pedagogisch Project van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, waarin wij onze jongeren op hun weg naar volwassenheid begeleiden.
Wat maakt GO! TAB dan anders?

stages
We verkleinen de kloof tussen onderwijs en beroepswereld door intensieve stages.

attitudes
We stimuleren belangrijke maatschappelijke attitudes zoals verantwoordelijkheidsbesef, nauwgezetheid en verdraagzaamheid.

Praktische afspraken
Gewone schooldagen
De leerlingen hebben ’s morgens 4 lesuren tussen 08.20 en 11.55 uur. Er is een kwartier pauze tussen 10.00 en 10.15 uur: tijd om wat te ontspannen, een praatje te maken, iets te drinken, een boterhammetje te eten.
Er is middagpauze van 11.55 tot 12.50 uur. De lessen beginnen opnieuw om 12.50 uur. Om 14.30 uur is er een pauze tot 14.45 uur. In de 1egraad eindigen de lessen meestal om 15.35 uur. De leerlingen van de 2e en 3e graad hebben meestal les tot 16.25 uur.
Het gedetailleerde lesrooster van de leerlingen is te vinden in de schoolagenda en op Smartschool vanaf begin september.
Uitzonderlijke schooldagen
Eén maal per schooljaar, de laatste week voor de paasvakantie, wordt er een geïntegreerde werkperiode georganiseerd. Zo‘n geïntegreerde werkperiode (GWP) is geen vakantie. Voor het welslagen van het opzet is het nodig dat alle leerlingen er aan deelnemen. De kosten worden heel laag gehouden. Het is de bedoeling dat de leerlingen in een ontspannen sfeer op een andere manier leren omgaan met gekregen opdrachten. Onze leerlingen van de hoogste klassen steken zelf de handen uit de mouwen om de geïntegreerde werkperiode vorm te geven.
Verder zijn er geregeld (halve) dagexcursies die tot doel hebben de horizon van onze leerlingen te verruimen.
Hier kan u onze Schoolkalender leerlingen 2020-2021 raadplegen.
Schoolagenda
In de agenda staan belangrijke dingen: een uittreksel van het schoolreglement, het lesrooster, allerlei mededelingen voor de ouders, wat de leerlingen als huiswerk moeten doen, wanneer ze (soms) de school vroeger dan normaal mogen verlaten (bv. wegens ziekte van een leerkracht), wat ze naar school moeten meebrengen, of er speciale activiteiten zijn, nota’s in verband met gedrag, te laat komen enz.
Daaruit kan iedereen concluderen dat de schoolagenda terecht een belangrijk communicatiemiddel tussen ouders en school is. Wij vragen dan ook dat iemand van de ouders elke week de agenda voor kennisname ondertekent.
Bovendien is de schoolagenda nog altijd van niet te onderschatten belang in verband met het officieel toekennen van het diploma.
Ziek en afwezig zijn
In het schoolreglement wordt klaar en duidelijk uiteengezet wat er door de ouders gedaan moet worden in geval van ziekte of afwezigheid.
Kort samengevat luidt de regeling als volgt: telkens als iemand afwezig is moeten de ouders de reden ervan opgeven via een eenvoudig briefje (maximaal 4 briefjes per jaar). Daarnaast is een doktersbriefje nodig wanneer een leerling langer dan drie dagen afwezig is. Tijdens de proefwerken (kerstperiode, einde van het schooljaar) of bij uitstappen moet elke dag afwezigheid met een doktersbriefje gewettigd worden. Bij ziekte wordt de school gewaarschuwd.
Leerlingen die te vaak en ongewettigd afwezig zijn, kunnen niet langer beschouwd worden als regelmatige leerlingen, met alle gevolgen van dien.
Het Rapport
Tweemaal per jaar krijgen de leerlingen een rapport over het dagelijkse werk, (december en juni). Er zijn ook twee tussentijdse evaluaties voorzien (oktober en maart). Per vak wordt er een cijfer gegeven op 10 (begeleid van commentaar en eventuele remediëring) dat het resultaat is van mondelinge en schriftelijke toetsen, van huiswerk, medewerking in de klas, algemene houding, taalgebruik.
Over de proefwerken wordt tweemaal per jaar gerapporteerd (voor de kerstvakantie en op het einde van juni). Het cijfer staat op 100. Ook het klasgemiddelde wordt opgegeven.
In het BSO worden leerlingen permanent geëvalueerd, zij hebben geen examens.
Klassenraden
In de regelmatig gehouden klassenraden bespreken de leerkrachten het gedrag en de vorderingen van de leerlingen met de bedoeling tot een afgewogen evaluatie te komen. Het is mogelijk dat de klassenraad een leerling het advies geeft een andere richting te kiezen die beter bij hem of haar zal passen.
U kan hier het schoolreglement raadplegen.
Schoolbestuur
scholengroep invento
Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap heeft vanaf 1 januari 2000 een nieuwe bestuursstructuur met drie niveaus. De situatie ziet er als volgt uit.
Het lokale niveau: de directeur en de adviserende schoolraad van het Technisch Atheneum.
Het tussenniveau: de regionale scholengroep Invento, waarvan onze school deel uitmaakt, samen met dertien andere scholen uit de streek Brasschaat – Malle – Schoten. Op dit niveau heb je een raad van bestuur, een college van directeuren van alle betrokken scholen, een algemeen directeur en een algemene vergadering. De raad van bestuur is juridisch aansprakelijk voor het bestuur van de scholengroep en is het hoogste beslissingsorgaan op dit vlak.
Het centrale niveau: de raad van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap en de afgevaardigd-bestuurder. De bevoegdheden van het centrale niveau werden door het Bijzonder decreet betreffende het Gemeenschapsonderwijs van 14 juli 1998 sterk beperkt zodat de bestuursorganen van de afzonderlijke scholengroep een zeer autonoom bestuur en beleid kunnen voeren, aangepast aan de omstandigheden in de regio.
ouderraad
De ouders hebben in het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap een effectieve rol in het schoolbestuur via een adviserende schoolraad. Een aantal leden hiervan wordt door en uit de ouders verkozen. De raad vergadert geregeld met de directeur.
verti
Verti is de vriendenkring van de school. Hij is opgericht op 23 september 1965 en sindsdien zorgt hij voor materiële steun, onder meer door aankoop en verhuur van de dure leerboeken waardoor onze leerlingen niet verplicht worden deze zelf aan te kopen, door aankoop van didactische hulpmiddelen, door het geven van prijzen aan verdienstelijke leerlingen op het einde van het schooljaar.
Dankzij de financiële inspanningen die de vriendenkring zich jaarlijks getroost, kunnen leerboeken in de school gehuurd worden. Het huurgeld wordt zo beperkt mogelijk gehouden.
De schoolgebouwen
Het GO! TAB bestaat als autonome school sinds 1965. In het jaar 1979 – 1980 werden de nieuwe gebouwen voor het eerst in gebruik genomen. In het hoofdgebouw hebben we twee vleugels klaslokalen, een ruime lerarenkamer, het secretariaat, de burelen van directie en leerlingenbegeleiding en een overdekte speelplaats.
Er zijn volledig ingerichte didactische keukens, gebruikt door de leerlingen Sociale en technische vorming en Personenzorg; volledig ingerichte verzorgingslokalen; een speciaal fysica- en chemielabo, een aardrijkskundelokaal; er zijn tekenlokalen; er zijn ook verschillende lokalen voor dactylografie, tekstverwerking en informatica, een virtueel kantoor en internetlokalen met de nodige apparatuur.
In een groot gebouw, dat meer achterin op het domein gelegen is, zijn ruime en goed uitgeruste werkplaatsen en laboratoria ingericht voor Mechanica, Elektriciteit, Metaalbewerking, Computergestuurde werktuigmachines en Houtbewerking.
Er is een werkplaats voor autogeen en elektrisch lassen, een machinezaal voor draaien, frezen en slijpen, een werkplaats voor bankwerk, een praktijklokaal voor elektrische installaties en regeltechniek; een laboratorium voor digitale en analoge metingen (met multimeters, oscilloscopen enz.). In de werkplaats voor houtbewerking is een machinezaal met al het nodige gereedschap en een teken- en technologieklas.
Er zijn twee afzonderlijke speelplaatsen: een voor de eerste graad en een voor de tweede en derde graad. De prachtige sporthal dateert van 1988; hij wordt door alle leerlingen van het Brasschaatse GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap gebruikt en ’s avonds zijn er verschillende Brasschaatse sportverenigingen actief. Verder beschikt de school over een refter, waar leerlingen hun lunchpakket kunnen opeten.
Sinds maart 2012 zitten de leerlingen van de eerste graad in een prachtig nieuw gebouw, dat geheel is aangepast aan de noden van een moderne school.
Centrum voor leerlingenbegeleiding
Het CLB Brasschaat staat in voor de begeleiding van meer dan 7000 leerlingen in de regio, waaronder dus ook de leerlingen van onze school.
De algemene doelstelling van het vernieuwde Centrum is nu hulp en advies geven in geval van problemen op het vlak van studeren en gezondheid. Ook als een leerling met persoonlijke moeilijkheden zit, kan hij hier terecht. Alle vragen, van welke aard ook, kunnen ter sprake gebracht worden. De geboden hulp is gratis, maar het advies is vrijblijvend; dat wil zeggen dat elk individu uiteindelijk zelf een beslissing moet nemen.
De personeelsleden van het CLB (dokters, maatschappelijk werkers, psychologen, verpleegkundigen en in sommige gevallen leerkrachten) werken altijd in overleg met elkaar. Ze kunnen de hulpzoekende eventueel doorverwijzen naar een gespecialiseerde dienst.
Openingsuren
Het CLB is alle werkdagen geopend van 08.30 tot 16.00 uur. Na afspraak kan men er ook terecht buiten de normale werkuren.
Adres
Van Hemelrijcklei 81, 2930 Brasschaat
Tel: 03/ 651 79 11
Fax: 03/ 653 03 14
Directeur: Ilse Laeremans