
Opleiding Metaal
De metaalsector vraagt voortdurend goed opgeleide vaklui. Onze richtingen Basismechanica en aansluitend Werktuigmachines bieden alle mogelijkheden om later een goede baan te vinden. Bij ons ligt de volle nadruk op de praktische opleiding. In de 3e en 4e klas hebben de leerlingen 18 lesuren praktijk plus 6 lesuren specifiek beroepsgerichte vakken zoals technologie, technisch tekenen en elektriciteit. In de volgende klassen komen daar nog telkens 2 lesuren bij.
1e graad | 2e graad | 3e graad | 3e graad |
2e leerjaar | 1e en 2e leerjaar | 1e en 2e leerjaar | 3e leerjaar |
STEM-technieken | Basismechanica | Werktuigmachines | Computergestuurde werktuigmachines |
Inhoud van de opleiding
De basistechnieken van bankwerk, machinale bewerking en lassen worden aangeleerd. Door het vervaardigen van eenvoudige en functionele werkstukken kunnen de leerlingen zelf vaststellen hoe ver ze al gevorderd zijn. Naargelang de klas wordt van de leerlingen meer zelfstandigheid gevraagd in het uitvoeren van werktekeningen, opstellen van werkmethodes en uitvoeren van de opdrachten. De moeilijkheidsgraad van de oefening is groter in het 1e leerjaar van de 3e graad dan in het 2e leerjaar; er worden meer eisen gesteld aan de maatnauwkeurigheid en de oppervlaktegesteldheid van de werkstukken.
In het 2e leerjaar van de 3e graad krijgen de leerlingen een basisopleiding in het werken met CNC-machines: computergestuurde draaibanken en freesmachines. Om een CNC-programma te kunnen maken is op de eerste plaats een grondige kennis nodig van snijtechnieken en werkvoorbereiding, pas nadien kan het programmeren goed aangeleerd worden. In het 2e en het 3e leerjaar van de 3e graad doen de leerlingen een stage van twee weken in een bedrijf.
Bekijk de folder
Bekijk de lessentabel voor het tweede jaar.



Toelatingsvoorwaarden
Alle leerlingen die de tweede graad BSO Basismechanica met vrucht hebben beëindigd. Leerlingen uit andere studierichtingen kunnen, mits de nodige opvang deze studierichting aanvatten op voorwaarde dat ze gedurende de eerste periode goed geobserveerd en begeleid worden door de leerkrachten en met vrucht geslaagd zijn.
Door het specifieke van deze studierichting is de belangstelling en motivatie van erg groot belang.
De toekomst
Als geschoold vakman komt de afgestudeerde hoogstwaarschijnlijk terecht in een van de vele sectoren van de meubelfabricatie, in de woningbouw (aannemers van timmerwerken, verandabouw, binnenhuisinrichting), in constructiebedrijven (scheepstimmerwerven, binnenafwerking van vliegtuigen en voertuigen) of in allerlei ondernemingen die handel drijven in hout of houtbewerkingmachines.
Onder bepaalde voorwaarden kan men zich vestigen als zelfstandig meubelmaker. Ook leraar houtbewerking en meubelmakerij in het beroepsonderwijs behoort tot de mogelijkheden.
Profiel
Vakken
Basisvorming
- Godsdienst/Zedenleer
- Nederlands
- Frans
- Wiskunde
- Aardrijkskunde
- Geschiedenis
- Natuurwetenschappen
- Plastische opvoeding
- Lichamelijke opvoeding
Richting gebonden vakken metaal
- Mechanica
- Praktische oefeningen mechanica
Richting gebonden vakken hout
- Hout
- Praktische oefeningen hout
Richting gebonden vakken basismechanica
- Praktijk elektriciteit
- Praktijk lassen-constructie
- Mechanica
- Praktijk mechanica
- Machines basis
- Machines verdieping
Richting gebonden vakken werktuigmachines
- Bedrijfsbeheer
- Stage mechanica
Richting gebonden vakken computergestuurde werktuigmachines
- Project algemene vakken
- Bedrijfsbeheer
- Elektromechanica
- Praktijk elektromechanica
- Stage elektromechanica